Drones voortaan welkom in Hollywood

Luchtbeelden voor films schieten met drones? Voortaan mag het ook in Hollywood. Dat heeft de Federal Aviation Administration (FAA) aangekondigd. Tot nu toe was commercieel gebruik van de toestellen in de VS verboden.

De beslissing van de FAA volgt op een aanvraag van 7 bedrijven die drones produceren om de toestellen ook op filmsets te mogen gebruiken. Tot nu toe was dat verboden, officieel omdat de FAA de veiligheid van de conventionele luchtvaart niet in gevaar wou brengen.

Voortaan mag het dus wel. Sterker nog: drones hebben zelfs geen specifiek certificaat van luchtwaardigheid nodig omdat ze geen bedreiging vormen voor het nationale luchtruim of de nationale veiligheid.

De filmindustrie reageert opgetogen op de beslissing. Voortaan staan de grote filmstudio's en de kleinere, onafhankelijke studio's immers op gelijke voet. Die laatsten konden zich met vaak beperkte budgetten zelden een helikopter veroorloven om luchtbeelden te schieten. Met drones kunnen ze dat wel.

Bovendien kan het gebruik van drones de veiligheid in de luchtvaart net verhogen. Ze verminderen de nood aan helikopters die meer risico's inhouden. Zo kwamen vorig jaar nog 3 mensen om het leven bij een helikoptercrash terwijl ze beelden draaiden voor een programma op Discovery Channel.

In andere landen is het gebruik van drones in de filmindustrie al veel langer toegestaan. Zo werden ze ingezet bij de opnames van de Bondfilm "Skyfall" en "Transformers: age of extinction".