EU gispt Boedapest over schorsing gaslevering aan Kiev

Hongarije heeft gisteravond verrassend zijn gasleveringen aan buurland Oekraïne stopgezet. Het gaat om een tijdelijke maatregel omdat de vraag naar gas in Hongarije in stijgende lijn gaat, aldus Boedapest. De Europese Commissie zegt dat Hongarije zijn verplichtingen moet nakomen en de gasleveringen aan Kiev moet blijven garanderen.

De schorsing van de gastoevoer volgt enkele dagen na een onderhoud tussen de Hongaarse premier Viktor Orban en de voorzitter van de Russische gasreus Gazprom, Aleksej Miller. Volgens het persagentschap MTI zou daar een akkoord gesloten zijn over een forse verhoging van de gasleveringen om de gasvoorraad van aan te vullen.

Hongarije levert sinds maart vorig jaar 16,8 miljoen kubieke meter gas aan Oekraïne. Rusland heeft zijn gaslevering aan Oekraïne in juni stopgezet na de weigering van Kiev om de prijsverhoging van Gazprom te aanvaarden. Moskou zegt dat Kiev nog voor 5,3 miljard dollar aan onbetaalde rekeningen heeft staan.

De Europese Commissie zegt dat Hongarije zijn eerder aangegane verplichtingen tegenover Oekraïne moet nakomen. 

Hoewel het niet met zo veel woorden wordt gezegd, heeft de Hongaarse beslissing mogelijk te maken met politiek-economische druk vanuit Moskou. De Hongaarse premier Viktor Orban toonde zich al eerder een bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin, en het is bekend dat Moskou niet bepaald hoog oploopt met de ambities van Kiev om toenadering tot de EU te zoeken.