Gent digitaliseert 134 stadsgezichten uit periode Willem I

Naar aanleiding van de 200e verjaardag van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden digitaliseert het Gentse stadsarchief 134 stadsgezichten geschilderd door Joseph Wynants tussen 1820 en 1823. Het STAM (Stadsmuseum Gent) werkt intussen aan een tentoonstelling over koning Willem I.

In 2015 wordt de tweehonderdste verjaardag van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden herdacht. Tussen 1815 en 1830 waren de zuidelijke en de noordelijke Nederlanden weer even verenigd in één koninkrijk onder Willem I.

"Deze korte historische periode heeft verrassend veel sporen nagelaten, niet in het minst in Gent", zegt de Gentse schepen van Cultuur Annelies Storms (SP.A). "Denken we maar aan de oprichting van de Universiteit, de bouw van de Hollandse citadel en de opening van het kanaal Gent-Terneuzen."

Het Gentse stadsarchief grijpt de herdenking aan om een project op te starten rond de conservatie, digitalisering, onderzoek en publicatie van een collectie van 134 aquarellen. De stadszichten werden tussen 1820 en 1823 door Joseph Wynants geschilderd.

Het STAM werkt intussen aan een tentoonstelling gewijd aan Willem I en zijn bewind. "Het verloren koninkrijk: Willem I en België" zal die heten. Eind 2015 opent de expo de deuren.