Hertmans en Lanoye halen shortlist AKO-Literatuurprijs

In "Nieuwsuur" op de Nederlandse televisie is vanavond de shortlist van de prestigieuze AKO-Literatuurprijs bekendgemaakt. Twee van de zes boeken op de lijst zijn van de hand van Vlamingen. Het gaat om "Oorlog en terpentijn" van Stefan Hertmans en "Gelukkige slaven" van Tom Lanoye.

De 6 boeken op de shortlist zijn gekozen uit een longlist met 25 boeken die eerder deze maand werd voorgesteld. Die telde 5 titels van een Vlaamse auteur: "Gelukkige slaven" van Tom Lanoye, "Oorlog en terpentijn" van Stefan Hertmans, "De eeuw van Brussel" van Eric Min, "Monte Carlo" van Peter Terrin en "Ex" van Peter Vermeersch.

Bij de voorstelling van de shortlist in "Nieuwsuur" op de Nederlandse tv vanavond, bleek dat zowel Lanoye als Hertmans tot de laatste zes behoren. De beide boeken bereikten in het voorjaar eveneens de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Hertmans wist ook voor de Gouden Boekenuil een plaats op de shortlist te bemachtigen.

Daarnaast hebben nog vier andere boeken van Nederlandse auteurs de shortlist van de AKO-Literatuurprijs gehaald. Het gaat om: "Zeer helder licht" van Wessel te Gussinko, "De bijbel voor ongelovigen (deel 2)" van Guus Kuijer, "Voor jou" van K. Schippers en "Stikvallei" van Frank Westerman.

Op 13 november wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt. De AKO-Literatuurprijs is een van de belangrijkste prijzen in de Nederlandstalige literatuur. De auteur van het winnende boek krijgt 50.000 euro en een beeld van Eugène Peters. Vorig jaar ging de prijs naar Joke van Leeuwen voor haar boek "Feest van het begin".