Kamer beslist over inzet F-16's in strijd tegen IS

Sinds 14 uur is de Kamer bijeen om te beslissen of er Belgische F-16's worden ingezet in de strijd tegen IS. Als de Kamer goedkeuring geeft, kunnen de toestellen al binnen de 24 uur opstijgen.
AP2013

Woensdag heeft het kernkabinet al ingestemd met het inzetten van zes F-16's. Achteraf liet minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) weten dat de gevechtsvliegtuigen "voor een initiële duur van een maand" zouden worden ingezet. Na een maand zal de operatie geëvalueerd worden en eventueel ook verlengd. Grondtroepen zouden niet worden ingezet.

Ook de Kamercommissies Defensie en Buitenlandse Zaken keurden woensdag een resolutie over de Belgische deelname aan de interventie tegen IS goed. Groen onthield zich toen bij de stemming, PVDA stemde tegen.

Ook Groot-Brittannië moet nog stemmen

Ook in Groot-Brittannië wordt er vanmiddag in het parlement druk gedebatteerd over de deelname aan de luchtaanvallen tegen IS. Hoewel Cameron formeel geen toestemming van het parlement nodig heeft, wil hij niet handelen zonder die steun. De Britten zouden net zoals ons enkel in Irak willen meevechten. De stemming wordt niet voor het einde van de middag verwacht.

Nederland en Denemarken doen mee

Onze noorderburen maakten woensdag al bekend dat ze zes F-16's en twee reservetoestellen leveren voor de strijd tegen IS. Die zullen ook allen op Iraaks grondgebied worden ingezet. Nederland gaat daarnaast ook Iraakse en Koerdische militairen trainen, weliswaar op afgeschermde locaties buiten het gebied dat in handen is van IS.

Denemarken stuurt vier F-16's en 250 militairen, dat heeft premier Thorning-Schmidt laten weten. Drie F-16's gaan mee als reserve. Het Deense parlement moet wel nog zijn goedkeuring geven, maar volgens de premier zou de stemming maar een formaliteit zijn.