Kamer keurt deelname aan internationale coalitie goed

De Kamer heeft groen licht gegeven voor het vertrek van zes Belgische F-16-gevechtstoestellen. De toestellen vertrokken rond halfvijf vanmiddag al richting Griekenland, waar ze de toestemming van het parlement moesten afwachten. Nu het groen licht gegeven is, vliegen de F-16's morgen door naar Jordanië. Van daaruit zullen ze worden ingezet om missies uit te voeren boven Irak.
Archieffoto

De Verenigde Staten verzochten ons land dinsdag in een officieel schrijven om deelname aan de zogenoemde "coalition of the willing", een internationale coalitie tegen de doelwitten van IS in Irak. In afwezigheid van een federale regering moest de vraag om deelname echter aan de Kamer worden voorgelegd.

Woensdag keurde het kernkabinet de resolutie tot deelname goed, waarna ook de bevoegde kamercommissies hun fiat gaven. Vanmiddag werd de zaak door een stemming in het federaal parlement beslecht.

Grote meerderheid in Kamer

114 volksvertegenwoordigers stemden voor de resolutie, twee stemden tegen en er waren tien onthoudingen.

De Kamer ijvert er voor dat de regering waarborgt dat het parlement betrokken wordt bij de beslissingen over wijziging aan de duur, de aard of het grondgebied van de operatie. Nu staat in de resolutie dat de operatie in Irak na één maand zal geëvalueerd worden en op basis daarvan mogelijk verlengd.

Morgen vliegen F-16's door naar Jordanië

De zes Belgische F-16's stonden sinds gisteren vertrekkensklaar op de luchtmachtbasis van Florennes. Rond 16.30 uur vertrokken ze richting Griekenland, waar ze de toestemming van het parlement moesten afwachten. Nu het groen licht gegeven is, kunnen ze morgen doorvliegen naar Jordanië.

De Belgische F-16's zullen vanuit Jordanië en onder Amerikaans commando opereren. Ze werken evenwel strikt binnen het kader dat België hen oplegt. Dat bepaalt bijvoorbeeld dat de Belgen enkel in Irak zullen opereren, niet in Syrië. Wanneer ze hun eerste missie op het terrein uitvoeren, zal afhangen van de Amerikanen. Het kan in principe vanaf midden volgende week.

AP2013