Moeder krijgt 18 jaar cel voor vergiftiging zoontje

Het hof van assisen in Brugge heeft een vrouw uit Eernegem veroordeeld tot 18 jaar cel voor de vergiftiging van haar zoontje van negen. De veroordeelde mengde in mei 2011 de verboden insecticide Malathion in het glas limonade van het kind. De jongen overleed twee weken later in het ziekenhuis. De vrouw ging pas maanden later tot bekentenissen over.
Foto Kurt bvba

Volgens de gerechtspsychiaters leed de 39-jarige vrouw aan het syndroom van Münchhausen by proxy, ze maakte haar zoontje bewust ziek om zelf aandacht te krijgen. De vrouw had haar zoontje voor de feiten al verschillende keren verkeerde medicijnen toegediend waardoor hij naar het ziekenhuis moest.

Het Openbaar Ministerie had 21 jaar cel geëist. Volgens de verdediging had de vrouw niet de bedoeling om haar zoontje van het leven te beroven. Vijf van de twaalf juryleden volgden die redenering waardoor de beslissing van het hof de doorslag gaf. Volgens de beroepsrechters was er wel degelijk sprake van doodslag door vergiftiging.

"Ze gaf een grote dosis gif aan haar ziek en onschuldig negenjarig zoontje. Er was ook de onwil om zijn leven te redden", luidde het. "Bovendien probeerde ze de schuld af te schuiven op onschuldige personen."

De advocaat van de veroordeelde reageerde met gemengde gevoelens op de uitspraak. "Ik ben natuurlijk een beetje ontgoocheld over de volgens mij foute beslissing over de schuldvraag. Langs de andere kant is 18 jaar voor een misdrijf waar levenslang op staat uiteindelijk een menselijke straf", aldus Mr. Johan Platteau. De burgerlijke partijen toonden zich tevreden met het arrest.