Nieuw theoretisch rijexamen voor Brusselaars

Brussel hervormt het theoretisch rijexamen. Bestuurders in spe moeten voortaan ook typisch stedelijke gevaren herkennen. Dat schrijft De Standaard.

Door de zesde staatshervorming worden de gewesten bevoegd voor verkeersveiligheid en die kans grijpt Bianca Debaets (CD&V) aan om het theoretisch rijbewijs voor Brusselaars te hervormen. De staatssecretaris wil toekomstige automobilisten niet alleen testen op hun kennis van de verkeerscode, maar ook op hun capaciteit om gevaren in het verkeer te herkennen.

Het gaat om een "risicoperceptietest" op de computer. De kandidaat neemt in een virtuele auto plaats en krijgt vervolgens een aantal realistische verkeers­situaties voorgeschoteld. Nadien moet hij de gevaren aanduiden. Wie niet slaagt op het gedeelte, zakt vanaf 2015 voor zijn theoretisch rijexamen. Ook wie de wegcode perfect uit het hoofd kent.

De bedoeling is om typische, veel voorkomende taferelen in een grootstad te simuleren op de computer.