Ook Britse parlement stemt voor deelname aan luchtaanvallen tegen IS

Het Britse parlement heeft met een overweldigende meerderheid het licht op groen gezet voor de deelname aan de door de VS geleide luchtaanvallen tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Irak. Maar liefst 524 parlementsleden stemden voor de deelname, 43 stemden tegen, zo berichtte de Britse openbare omroep BBC.

Hoewel de Britse premier David Cameron formeel geen toestemming van het parlement nodig had, wilde hij niet handelen zonder steun van het parlement. "Dit is geen dreiging in een uithoek van de wereld. Als we IS laten doen, dan krijgen we een terroristisch kalifaat aan de Middellandse Zee, aan de grens met Navo-land Turkije", zei Cameron tijdens zijn toespraak

Zondag zouden de eerste Britse vliegtuigen al kunnen worden ingezet, meldt BBC. Er komen evenwel geen Britse "boots on the ground". Een mogelijke interventie in Syrië kwam niet ter sprake.

Het debat in het parlement duurde 7 uur. Sommige parlementsleden drukten hun bezorgdheid uit over waar de deelname aan de luchtaanvallen toe zou leiden.

Tot nu toe doet geen enkel Europees land mee aan acties in Syrië

Onze noorderburen maakten woensdag al bekend dat ze zes F-16's en twee reservetoestellen leveren voor de strijd tegen IS. Die zullen ook alleen op Iraaks grondgebied worden ingezet. Nederland gaat daarnaast ook Iraakse en Koerdische militairen trainen, weliswaar op afgeschermde locaties buiten het gebied dat in handen is van IS.

Denemarken stuurt vier F-16's en 250 militairen, dat heeft premier Helle Thorning-Schmidt laten weten. Drie F-16's gaan mee als reserve. Het Deense parlement moet wel nog zijn goedkeuring geven, maar volgens de premier zou de stemming maar een formaliteit zijn.

België stuurt zes F-16's gevechtsvliegtuigen, zo werd vanmiddag in de Kamer beslist.  Ook Frankrijk doet mee, maar net zoals België en Denemarken alleen op Iraaks grondgebied. Tot nu toe heeft geen enkel Europees land toegezegd met luchtaanvallen in Syrië.