Politiechef Ferguson zegt sorry voor dood zwarte tiener

"Ik bied mijn diepe verontschuldigingen aan aan de familie Brown", met die woorden richt de politiechef van de Amerikaanse stad Ferguson zich in een videoboodschap tot de familie van de 18-jarige zwarte Michael Brown. De jongen werd in augustus doodgeschoten door een agent tijdens een controle, Brown was ongewapend. Het incident leidde tot een golf van (gewelddadig) protest. Het onderzoek naar de precieze omstandigheden loopt nog.

"Ik was de politiechef van een kleine stad en plots werd ik deel van een discussie over racisme, gelijkheid en de rol van de politie daarin." Zo begint de video van Thomas Jackson. Als politiebaas en als burger wil Jackson deelnemen aan die discussie en ook aan de oplossing, klinkt het. "Maar voor we verdergaan met de discussie is het belangrijk om te focussen op de dood van Michael Brown", gaat de commissaris verder.

"Ik heb oprecht spijt voor het verlies van uw zoon", verklaart Jackson, die zich in de video overigens opvallend genoeg niet in uniform, maar in gewone kleren tot de familie van de overleden tiener richt. Jackson excuseert zich ook uitvoerig voor het feit dat het lichaam van Michael Brown nog uren na de schietpartij is blijven liggen. "De onderzoekers moesten de plaats onderzoeken, maar het duurde echt veel te lang en dat spijt me heel erg."

Protesten

In de weken na het schietincident was Ferguson het toneel van hevige protesten. De zwarte gemeenschap in de stad voelde zich het slachtoffer van racisme, niet in het minst door de politie die er voor een groot deel uit blanken bestaat.

"Ik ben mij bewust van het wantrouwen van de zwarte gemeenschap ten opzichte van de politie", aldus Jackson. "De stad behoort toe aan iedereen, maar we hebben nog veel werk op dat vlak."

De politiechef richtte zich ook nog tot de betogers. "Jammer genoeg hadden sommigen onder hen een andere agenda. Ik wil mij verontschuldigen voor de vreedzame betogers als ik niet genoeg gedaan heb om hun grondwettelijke recht om te betogen te respecteren."

En die betogers waren er gisteren opnieuw bij aan het politiecommissariaat. Ze willen dat commissaris Jackson opstapt, maar dat wil hij niet doen. Toen Jackson zich tot de menigte richtte, kwam het opnieuw tot wat onrust. De politie heeft enkele heethoofden gearresteerd.