Reynders wil geen vicepremier worden onder Michel

MR-kopstuk Didier Reynders zou er volgens verschillende bronnen in de Wetstraat niet aan denken om tweede viool te spelen onder zijn partijgenoot Charles Michel, als die premier zou worden. Reynders en Michel zijn niet meteen beste vrienden. De strategische zet van Reynders, die in dat geval het voorzitterschap van de MR opeist, brengt de stabiliteit van het nieuwe kabinet al meteen in gevaar.
Nicolas Maeterlinck

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Reynders zou aanvoeren dat de evenwichten binnen de Franstalige liberale partij blijvend gerespecteerd moeten worden. Reynders en Michel hebben binnen de partij elk hun achterban. Net daarom eist Reynders - bij een premierschap van Michel - de functie van partijvoorzitter op.

Maar bij de onderhandelaars voor de federale regering valt weinig enthousiasme te merken voor de demarche van Reynders. Gevreesd wordt dat hij net zoals Bart De Wever als een schoonmoeder over de regering zal waken. Dat er bovendien geen enkele partijvoorzitter deel zou uitmaken van de regering is evenmin gezond, klinkt het.

Sommigen wijzen erop dat Reynders gewoon wil vermijden dat Michel premier wordt. Hij ziet er immers geen graten in om onder een andere premier vicepremier te worden. Waardoor (nog maar eens) de naam van Kris Peeters (CD&V) opduikt.

Mogelijk zitten de federale onderhandelaars zondagnamiddag weer samen om de laatste hand te leggen aan de begroting. Morgen hebben de formateurs Peeters en Michel nog discrete contacten met de partijvoorzitters. Het evenwicht tussen besparingen en nieuwe inkomsten blijft daarbij erg delicaat. De CD&V-vraag om ook vermogenswinst te belasten in ruil voor een indexsprong ligt met name bij N-VA en Open VLD erg moeilijk.