Vernieuwd Tabaksmuseum mikt op 25.000 bezoekers

Met bijna een half jaar vertraging opent het vernieuwde Tabaksmuseum in de West-Vlaamse grensstad Wervik komend weekend opnieuw de deuren. Morgen staat de officiële opening in het bijzijn van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gepland, vanaf zondag is het brede publiek welkom.

Het Tabaksmuseum was twaalf jaar na de laatste vernieuwing aan herbronning toe. "We zagen de jongste jaren de bezoekerscijfers wat terugvallen", merkt Kris Deronne van de Dienst Toerisme op. In het kader van "100 jaar Groote Oorlog" werd beslist om de focus te leggen op de Eerste Wereldoorlog. De vernieuwing gebeurde niet zonder slag of stoot, want de directeur was enkele maanden buiten strijd, waardoor de opening bijna een half jaar werd uitgesteld.

Het vernieuwde Tabaksmuseum is opgedeeld in twee luiken. De Eerste Wereldoorlog staat centraal en vertelt het verhaal van voor, tijdens en na WO I. Er is ook ruimte voor het tabaksgebruik van alle deelnemende naties en hun specifieke gewoontes.

Kleine en grote verhalen wisselen elkaar af in overzichtelijke kijkkasten, videobeelden en audiodouches. Daarnaast is er ook ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Nog tot 16 december handelt de eerste tentoonstelling over rantsoenering in WO I. De oude, permanente tentoonstelling werd volledig vernieuwd en viertalig gemaakt, goed voor een volledige looptijd van drie uur. Het vernieuwde museum mikt op 25.000 bezoekers per jaar.