Volgende week wordt een boetevrije week

De politievakbonden vragen hun leden om vanaf volgende dinsdag een hele week geen boetes uit te schrijven. De politievakbonden zijn misnoegd over de nieuwe pensioenregeling waardoor agenten langer zullen moeten werken. De gesprekken vandaag met coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) over de kwestie waren "positief", maar hebben niet genoeg garanties opgeleverd.

Sinds afgelopen zomer weten de politiemensen dat ze langer moeten werken. Een arrest van het Grondwettelijk Hof bepaalt namelijk dat iedereen binnen de politie tot de leeftijd van 62 moet werken. Een herstelwet en overgangsmaatregelen voor de mensen die door dat arrest plots langer moeten werken, blijven ondertussen uit.

Vorige week betoogden al zo'n 14.000 agenten in de straten van Brussel. De formateurs hebben de politievakbonden beloofd om een oplossing te zoeken voor de pensioenregeling en in afwachting daarvan willen de politievakbonden de druk op de ketel houden, met een boeteloze week vanaf dinsdag.

"Ik zie niet in waarom we de actie zouden afblazen. We gaan de agenten adviseren om de actie te voeren. Iedere politieman- en vrouw moet dan maar zien hoe ze dat concreet gaan invullen", zegt Gert Cockx van het NSPV. "Dat gaat misschien een klein beetje minder geld opbrengen voor de staatskas, maar dat is een drukkingsmiddel zodat het zou opschieten."

Agenten zullen worden gevraagd om eerder opvoedkundig te werk te gaan en mensen te waarschuwen, eerder dan te verbaliseren. Let wel op: dat zal enkel gelden voor de lichte overtredingen. Vaste flitscamera's zullen de snelheid nog controleren en ook zware overtredingen zullen niet getolereerd worden, klinkt het.