Voor het eerst een kosmonaute in het ISS

Rusland heeft voor het eerst in 17 jaar een kosmonaute de ruimte ingestuurd. Jelena Serova wordt de eerste Russische vrouw in het internationaal ruimtestation ISS. Samen met twee mannelijke collega's is ze vanmorgen aan boord gegaan na een vlucht van 6 uur.
AP2014

De Sojoez-capsule die vanmorgen is aangekomen bij het ISS, vervoerde drie mensen: de Russische gezagvoerder Aleksandr Samokoetajev, de Amerikaan Barry "Butch" Wilmore en Jelena Serova. Serova is een 38-jarige ingenieur die er zeven jaar training heeft opzitten.

Het is al van 1997 geleden dat er nog een vrouw uit Rusland of de vroegere Sovjet-Unie de ruimte ingegaan is, zodat Serova de eerste Russische in het ISS wordt. Haar team zal zes maanden aan boord van het ruimtestation verblijven.

Het ontvangstcomité in het ISS bestond uit de Russische gezagvoerder Maksim Soerajev, die nog met Frank De Winne heeft gewerkt, de Amerikaan Reid Wiseman en de Duitser Alexander Gerst.

"Hoe ga je je haar wassen?"

Op de persconferentie voor het vertrek was er nog een incident met de Russische pers, die vooral focuste op het geslacht van de astronaute. Een journalist vroeg Serova bijvoorbeeld hoe ze haar haar gaat wassen aan boord van het ISS en of het in dezelfde stijl zal blijven. "Kan ik jou iets vragen? Ben je niet geïnteresseerd in de haarstijl van mijn collega's?", kaatste ze de bal terug.

Serova kreeg ook vragen over hoe ze ermee omgaat dat ze haar 11 maanden oude dochter een half jaar lang zal moeten missen. De kosmonaute antwoordde dat de missie haar job is.