Voorjaar houdt de kust uit de rode cijfers

Door het uitstekende voorjaar blijft de Kust na de mindere zomer uit de mincijfers. Enige nuance is wel nodig, want 2013 kende een topzomer. De tien badsteden kregen wel al 13,5 miljoen toeristen over de vloer in 2014. Dat blijkt uit cijfers van provinciebedrijf Westtoer die vandaag zijn voorgesteld.

2014 is een spiegelreflectie van 2013 voor de kust. Een uitstekend voorjaar gevolgd door een mindere zomer. Dat uit zich ook in de cijfers. Echte pieken qua dagtoeristen waren er deze zomer niet. 180.000 strandgangers was het maximum deze zomer, terwijl er in 2013 een paar keer vlot voorbij de 200.000 werd gegaan, met zelfs pieken tot 230.000. Toch kwamen er in totaal 6,1 miljoen dagtoeristen naar de kust in juli en augustus.

Ook de attracties hadden het moeilijk met een daling van zes procent bezoekers. Jeugdlogies en vakantieparken hadden het eveneens moeilijk met respectievelijk een daling van 6 procent en 3 procent. De hotels zagen hun bezetting met ongeveer vijf procent afnemen tot ongeveer 80 procent.

Nuancering is wel nodig, want op langere termijn is er bijna overal een stijgende trend. De vergelijking met 2013 maken is dus moeilijk. Bovendien was het niet allemaal slecht, want de verhuur van vakantiewoningen steeg dan weer gemiddeld met drie procent.

Het uitstekende voorjaar houdt de kustcijfers dus in het groen. Ook het najaar is nog belangrijk, want 25 procent van de omzet wordt geboekt in de laatste vier maanden van het jaar.

BELGA/LALMAND