Voorleesknop leest website van Radio 2 hardop

Komende maandag lanceert Radio 2 een zogenoemde voorleesknop op zijn website. Die moet de inhoud van de webstek toegankelijker maken voor mensen met leesmoeilijkheden. Met een simpele druk op de knop leest een stem de tekst op de webpagina voor.

Met de voorleesknop wil Radio 2 zijn website toegankelijker maken voor bezoekers die moeite hebben met het lezen van lange teksten op een scherm, zoals het geval kan zijn voor personen met dyslexie of specifieke verstandelijke beperkingen. Na een testperiode en een grondige evaluatie van de knop, kan het systeem ook worden uitgebreid naar andere VRT-sites.

Naar aanleiding van de lancering van de voorleesknop besteden verschillende VRT-programma's volgende week speciale aandacht aan mensen met een beperking. Anja Daems van "De madammen" op Radio 2 zal een dag lang haar taken vanuit een rolstoel afwerken. "Volt" op Eén focust dan weer op de toegankelijkheid van winkels cafés en restaurants.

"Hautekiet" op Radio 1 gaat samen met luisteraars op zoek naar plekken waar de toegang voor mensen met een beperking nog altijd niet evident is. Karolien Debecker maakt op MNM ten slotte radio voor doven in haar programma "Generation M".

Sven Pichal heeft de voorleesknop alvast uitgetest. Beelden daarvan kan u hieronder bekijken.