"EU en NAVO maken zichzelf wijs dat ze de hoeders van de democratie zijn"

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft het Westen voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties arrogant genoemd. "De EU en de NAVO liegen zichzelf voor dat ze de hoeders van de democratie zijn", zei hij. Terwijl Rusland militair geweld afzweert, is het gebruik van geweld in het Westen normaal geworden, aldus Lavrov.

"Oekraïne is het slachtoffer van deze arrogante politiek van de Verenigde Staten en de Europese Unie geworden", aldus Lavrov. Volgens hem heeft het Westen de "staatsgreep" ondersteund. "De nieuwe machthebbers in Kiev hebben geweld ingezet tegen zij die enkel maar hun cultuur en taal willen verdedigen", zegt hij. De VS en de EU willen volgens Lavrov de controle verkrijgen over een groter geografisch gebied en "schenden zo het VN-charter en het Verdrag van Helsinki".

Lavrov veroordeelde ook de sancties van de EU, de VS en andere landen tegen Moskou. "We zagen al de zinloosheid en contraproductiviteit van eenzijdige sancties toen de VS aan Cuba sancties oplegde", aldus Lavrov. "De politiek van ultimatums en de filosofie van de superioriteit en dominantie passen niet meer in de 21e eeuw."

Lavrov veroordeelde ook het "militaire interventionisme" van de Verenigde Staten, en verwees zo naar de Amerikaanse luchtaanvallen tegen doelwitten van de Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. "Washington heeft openlijk uitgedrukt dat het het recht heeft om overal eenzijdig geweld te gebruiken om zijn belangen te verdedigen", zei hij nog.

"De militaire tussenkomsten zijn de norm geworden, ondanks de armzalige resultaten van de militaire operaties die de laatste jaren gevoerd zijn", aldus Lavrov, die zo verwijst naar de Amerikaanse missies in Irak, Libië en Afghanistan.