Belgische F-16's aangekomen in Jordanië

De zes F-16 gevechtstoestellen die België ter beschikking stelt van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat zijn vanmiddag in Jordanië aangekomen. Dat heeft Defensie bevestigd. De toestellen hadden gisteren de luchtmachtbasis van Florennes verlaten terwijl de Kamer de missie besprak en met een grote meerderheid goedkeurde.

Acht F-16's zijn gisteravond vertrokken richting het Griekse Araxos. In 2011 werd Araxos al gebruikt als uitvalsbasis voor onze F-16's, toen in de strijd tegen Khaddafi in Libië.

Vandaag zijn dan zes van de acht gevechtsvliegtuigen doorgevlogen naar Jordanië, vermoedelijk de luchtmachtbasis van Mufaq Salti, zowat honderd kilometer van de Jordaanse hoofdstad Amman, maar dat wordt niet officieel bekend gemaakt. Twee andere reservetoestellen zijn teruggekeerd naar ons land.

Ook twee transportvliegtuigen en 120 militairen zijn geland. Vanaf maandag zijn ze operationeel, zegt minister van Defensie Pieter De Crem. "De toestellen worden vanaf morgenochtend vroeg in orde gebracht. Ze worden gecheckt of ze kunnen uitvliegen, materieel voor de bescherming van de piloten wordt aangebracht, het operationele wapengebeuren wordt gecheckt, en dan zijn ze eigenlijk vanaf begin volgende week klaar om in operatie te treden, zoals was afgesproken."