Betoging tegen aanpassing grondwet in Kinshasa

In de Congolese hoofdstad Kinshasa hebben vanmorgen een 2.000-tal mensen betoogd tegen het voornemen van president Joseph Kabila (foto) om de grondwet aan te passen. Daardoor zou Kabila bij de volgende verkiezingen, in 2016, kandidaat kunnen zijn voor een derde ambtstermijn.

De betogers waren vooral jonge mannen. De optocht verliep vreedzaam, maar er werden wel slogans tegen de Congolese president gescandeerd. De betoging eindigde aan het Stade des Martyrs, na een parcours van een 5-tal kilometer.

De betoging was een initiatief van de twee grote oppositiepartijen: de Union pour la Nation Congolaise (UNC) van oud-parlementsvoorzitter Vital Kamerhe en de Union pour la Démocratie en le Progrès Social (UDPS) van Bruno Mavungu. De oppositie vindt het niet kunnen dat Kabila de grondwet zou aanpassen om er zelf voordeel uit te halen.