Brouwers: "Ik had dit huis nooit mogen kopen"

In een eerste reactie op de uitspraak van het Antwerpse hof van beroep zegt de Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers (74) dat hij het huis, waarvan de rechtbank eerder deze week de afbraak heeft bevolen, nooit had mogen kopen. Dat schrijft De Morgen.
BELGA PHOTO

Brouwers kocht de zonevreemde woning in 1993, naar eigen zeggen zonder te weten dat het zonder bouwvergunning werd neergepoot. Afgelopen woensdag besliste de rechtbank dat de woning binnen het jaar moet worden afgebroken, op straffe van een dwangsom van 125 euro per dag vertraging. De schrijver van bekroonde romans als "Geheime kamers" en "Datumloze dagen" is er nog niet uit of hij naar Cassatie stapt.

"Het is godverdomme erg treurig allemaal, maar ik probeer er laconiek onder te blijven", zegt hij. "Natuurlijk ben ik in overtreding. Mijn huis is zonder bouwvergunning neergezet in een natuurgebied en ik had het niet moeten kopen. Anderzijds heb ik hier 21 jaar gelukkig gewoond in onverstoorde stilte. Ik kon hier tussen het groen mijn prachtboeken schrijven. Waar moet ik, oude boom, een andere plek vinden om nog te wortelen?"

Het hof van beroep bevestigde met zijn uitspraak een uitspraak van de rechtbank van Tongeren uit 2011, maar kortte wel de termijn in van vier jaar naar een jaar.