IS bombardeert Turks-Syrische grenspost Kobani

Islamitische Staat heeft vandaag voor het eerst sinds hun offensief aan de Turks-Syrische grens raketaanvallen uitgevoerd op de Syrische grensstad Kobani. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens collega Rudi Vranckx is de toestand in Kobani chaotisch. Meer dan 160.000 mensen zijn de voorbije dagen over de grens gevlucht uit angst voor de oprukkende terroristen van IS.
AP2014

Rudi Vranckx die in Kobani is, spreekt over taferelen vol chaos en angst nu veel mensen de grens proberen over te steken nu het nog kan. De voorbije dagen zouden 160.000 vluchtelingen de grens zijn overgestoken en vandaag kwamen er daar nog ongeveer 5.000 bij. Volgens hem smeken de vluchtelingen om hulp vanuit het Westen.

Amerikaanse vliegtuigen zouden intussen ook luchtaanvallen uitvoeren op de troepen van IS in de buurt van Kobani. Daarbij worden vooral tanks en zware wapens van IS gebombardeerd in een poging om de opmars van de militie te stoppen. IS zou echter steeds meer wapens en troepen aanvoeren.

Intussen blijven Amerikaanse en Arabische vliegtuigen ook elders stellingen van IS in Syrië bombarderen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zouden er 31 explosies waargenomen zijn in de buurt van Raqqa, de officieuze hoofdstad van IS in het oosten van Syrië.

Voor het eerst zouden er ook luchtaanvallen zijn uitgevoerd in de buurt van Palmyra, de woestijnstad in het centrum van Syrië.

Ook de Britse RAF komt in actie

Voor het eerst zouden ook Britse vliegtuigen actief zijn geworden tegen IS. Gisteren heeft het parlement in Londen het licht op groen gezet voor bombardementen tegen IS in Irak.

Britse Tornado-gevechtsvliegtuigen zouden vandaag zijn opgestegen van op luchtmachtbases in Cyprus van waaruit ze vluchten naar Irak zouden uitvoeren. Volgens de Britse legerleiding worden nu vooral doelwitten gezocht die later gebombardeerd kunnen worden.

Eerder zijn ook al Franse gevechtsvliegtuigen actief geworden boven Noord-Irak. Ook andere landen zoals Nederland, Denemarken en ons land nemen nu deel aan de operatie. België heeft zes F-16-gevechtsvliegtuigen naar bases in Jordanië gestuurd voor aanvallen op IS in Irak. 

AP2014

Ook IS bombardeert

Maar terwijl de "coalition of the willing" IS bestookte, kozen de jihadi's op hun beurt voor de aanval door het oostelijke deel van Kobani te bombarderen.  "De raketten van IS werden gelanceerd vanop een heuvel op acht kilometer ten westen van Kobani en maakten twaalf gewonden", aldus het Observatorium.