Kerk bereid moeders te helpen die kind moesten afstaan

De Belgische Kerk is bereid moeders te helpen die hun pasgeboren kind gedwongen moesten afstaan. Het gaat om jonge vrouwen die in de jaren 70 in een tehuis van nonnen in Lommel zaten. De baby's werden verkocht aan adoptie-ouders.
AP2010

"Er is op het ogenblik nog niks bepaald van wat de conferentie gaat doen", zegt Tommy Scholtes, woordvoerder van de bisschoppenconferentie. "We hebben onze bereidheid toegezegd aan de mensen die vragen hebben gesteld, om hen te helpen.

De moeders werden verplicht om hun kind af te staan, maar willen dat nu terugvinden of te weten komen wat er gebeurd is. "Dat weten we natuurlijk helemaal niet", zegt Scholtes. "Of er nog archieven zijn, weten we ook niet. We kunnen dus alleen maar onze bereidheid tonen, maar niks meer op het ogenblik."

Mater Matuta, de vereniging van de moeders reageert positief, maar vindt het niet genoeg. "Het is nog niet voldoende voor ons", zegt Marleen Adriaens. "Wij eisen excuses, wij eisen erkenning van de slachtoffers en wij willen ook dat de 84 adoptiediensten voor het decreet van 1989 volledig uitgespit worden. Er is nog heel veel dat niet aan de oppervlakte gekomen is."

Na gelijkaardige wanpraktijken in Ierland en Australië heeft de Kerk zich wel verontschuldigd, zij het pas rijkelijk laat.