Patstelling bij Air France lijkt nu totaal

De krachtmeting tussen de directie van Air France en de pilotenvakbond gaat onverminderd door. De staking bij de Franse luchtvaartmaatschappij gaat zijn dertiende dag in. De regering heeft een voorstel van de vakbonden verworpen om een bemiddelaar aan te duiden.
AFP/SDS

De toestand bij Air France wordt "extreem delicaat". Dat zegt de woordvoerder van de Franse luchtvaartmaatschappij. De piloten hebben een nieuw voorstel van de directie afgewezen. Die is bereid om de Europese uitbreidingsplannen voor het lowcostfiliaal Transavia op te bergen, maar wil Transavia France wel uitbreiden.

De pilotenvakbond SNPL is het daarmee niet eens en vreest voor slechtere arbeidsvoorwaarden voor personeel dat naar de lowcostdochter wordt overgeheveld. De piloten eisen dezelfde arbeidsvoorwaarden voor de piloten van zowel Air France als van dochtermaatschappijen Transavia France en Hop!.

Gevolg is dat de krachtmeting doorgaat. "We verliezen 20 miljoen euro per dag. De toestand van het bedrijf wordt hierdoor extreem delicaat", zegt een woordvoerder van Air France. De Franse regering is al even onbuigzaam, want ze wil niet weten van een bemiddelaar voor het sociaal conflict.