Studenten bezetten regeringsgebouwen in Hongkong

In de Chinese autonome regio Hongkong hebben enkele honderden studenten de regeringsgebouwen ingenomen. De studenten voeren al wekenlang protest om democratische verkiezingen in 2017 af te dwingen.

Vannacht hebben honderden jonge betogers het hek rond de regeringsgebouwen bestormd en deels neergehaald. De politie kon niet verhinderen dat ze het complex innamen.

In de loop van de ochtend heeft de politie wel tientallen manifestanten weggevoerd, maar een honderdtal jongeren zit nog altijd in de regeringsgebouwen van de autonome regio. Volgens de politie vielen er bij de incidenten 29 gewonden en werden er 61 mensen opgepakt.

De studenten betogen al meer dan een week en boycotten de lessen aan de universiteiten en hogescholen van Hongkong. Ze eisen dat de inwoners van Hongkong bij de volgende verkiezingen in 2017 de topman van de regio vrij kunnen kiezen.

Het communistische regime in Peking wil dat er enkel gekozen wordt uit een groep kandidaten die vooraf "gescreend" en goedgekeurd worden door een comité dat onder de invloed staat van de Chinese overheid.

Baken van vrijheid in China?

De voormalige Britse kroonkolonie Hongkong werd in 1997 overgedragen aan China dat voor vijftig jaar de politieke vrijheden van de inwoners garandeerde. Toch heeft Peking een grote invloed op het politieke bestel in Hongkong en wil het die invloed uitbreiden.

Dat botst met de belangen van veel Hongkongers, die net als die in Macau genieten van veel meer vrijheid dan in de rest van China waar de KP zowat in alles de hand heeft.

De Chinese regering is altijd erg beducht voor alles wat op protest lijkt, te meer omdat de betogingen in Hongkong plaatsvinden nabij het belangrijke zakendistrict Central. Met het trauma van het bloedbad op het Tiananmenplein in Peking in juni 1989 in het achterhoofd, is de Chinese KP vooral bang dat protest in Hongkong navolging zou krijgen elders in China.