Thaise premier beveelt vredelievender soapseries

De Thaise premier Prayuth Chan-ocha is diep ontevreden over de soapseries die in zijn land op de televisie te zien zijn. Hij vindt dat ze geweld promoten en de bevolking verdelen. Daarom heeft hij scenarioschrijvers bevolen nieuwe scripts te schrijven die focussen op verzoening, toerisme en de Thaise cultuur.

Prayuth Chan-ocha kwam afgelopen voorjaar aan de macht nadat hij een militaire staatsgreep had gepleegd tegen het regime van premier Yingluck Shinawatra.

Gisteren liet hij de pers weten dat hij de soapseries die op de Thaise tv zijn te zien maar niks vindt. "In ons land zetten tv-series mensen tot vechten aan en creëren ze verdeeldheid", zei hij. "Verbetering is nodig." Andere series zouden dan weer verkrachting en huiselijk geweld minimaliseren.

"Ik heb een bevel uitgevaardigd om de scripts te herschrijven in de richting van verzoening, toerisme en de Thaise cultuur. Scenaristen werken op dit moment nieuwe verhaallijnen uit. Als het ze niet lukt, dan zal ik het zelf doen."

Het is niet de eerste keer dat de Thaise premier zich met de kunsten inlaat. Eerder schreef hij de tekst bij het patriottische lied "Breng geluk terug naar Thailand" dat in het hele land wordt gedraaid.