Uitspraak op proces-Moebarak is uitgesteld

In Egypte is de uitspraak op het proces tegen ex-president Hosni Moebarak uitgesteld tot 29 november. Moebarak staat voor de tweede keer terecht wegens het doden bij manifestaties op het einde van zijn regime.

Moebarak staat samen terecht met zijn voormalige minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adli en zes hoge veiligheidsfunctionarissen. Die werden in juni 2012 al eens veroordeeld tot levenslang, omdat ze de dood van honderden betogers niet hebben voorkomen.

Vorig jaar werd het vonnis echter ingetrokken en kregen Moebarak en zijn medebeklaagden een nieuw proces over die zaak. Ze hebben zich nu beter kunnen verdedigen en tijdens het nieuwe proces hebben een aantal getuigen hun verklaringen tegen de voormalige president gevoelig afgezwakt.

De kans bestaat dus dat Moebarak en de anderen worden vrijgesproken. Dat zou ook passen in het nieuwe Egypte waar -net als onder Moebarak- de lakens opnieuw worden uitgedeeld door de legertop die vorig jaar de verkozen moslimpresident Mohammed al-Mursi heeft afgezet.

De uitspraak moest normaal vandaag plaatsvinden, maar de rechtbank heeft die nu uitgesteld tot 29 november. De kwestie ligt dan ook erg gevoelig in de huidige Egyptische politiek.

In mei werd Moebarak in een zaak van corruptie tot drie jaar cel veroordeeld. Zijn zonen Gamal en Alaa kregen toen vier jaar cel. De 86-jarige ex-president is ernstig ziek en verblijft in een legerhospitaal in de hoofdstad Caïro. Moebarak volgde in 1981 zijn vermoorde voorganger Anwar Sadat op en regeerde met harde hand tot hij begin 2011 moest opstappen tijdens de zogenoemde Arabische Lente.