VN veroordeelt "aasgieren" die Argentinië dagvaardden

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties veroordeelt de hefboomfondsen die de Argentijnse staat hebben gedagvaard en 1,3 miljard terugeisen. Daardoor dreigen de akkoorden over schuldherschikking tussen Buenos Aires en andere schuldeisers ook op de helling te komen en dreigt er een faillissement van de Argentijnse staat.
AP2014

Een Amerikaanse rechtbank heeft de eis van de hefboomfondsen gevolgd, maar tot nu toe is een faillissement van Argentinië afgewend. Vier grote banken proberen een regeling uit te werken, waarbij ze de omstreden Argentijnse obligaties zouden opkopen.

In afwachting daarvan staat de Argentijnse regering onder blijvende financiële druk. Buenos Aires noemt de hefboomfondsen steevast aasgieren. Ze hadden de schuldpapieren immers gekocht na een grote koersdaling en proberen nu de winst op te strijken. Hoewel de Argentijnse regering nu wel in staat is om die schulden terug te betalen, weigert ze dat te doen, want daardoor dreigen andere schuldeisers dan ook onmiddellijk een volledige terugbetaling te eisen, en dan kan Argentinië wel in de problemen komen.

"De aasgierfondsen zullen niet stoppen tenzij wij hen tegenhouden", zegt de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman. "De miljarden die de aasgieren oprapen in de landen in het zuiden leiden tot sluiting van scholen, ziekenhuizen zonder geneesmiddelen, politieke instabiliteit, onveiligheid en geweld."

De Argentijnse resolutie bij de Mensenrechtenraad kreeg de steun van Rusland, Brazilië, Venezuela en Algerije. De Verenigde Staten, Duitsland, Japan en Tsjechië stemden tegen. De resolutie veroordeelt de praktijken van de hefboomfondsen.