"Dankzij Hetty is het cool klein te zijn"

Het zou overdreven zijn te stellen dat Henrietta "Hetty" Lange de populaire tv-serie "NCIS: Los Angeles" draagt, maar dat ze een wezenlijke bijdrage in het succes heeft, is onloochenbaar. Haar dodelijk droge humor, vaak in oneliners, geeft dat speciaal tintje, waardoor bij de kijker even een glimlach op het gezicht getoverd wordt. Lange wordt magistraal vertolkt door Linda Hunt, klein maar dapper. Hunt won ooit een Oscar, maar het is haar "Hetty" die haar intussen tot een cultfiguur gemaakt heeft.

Maandag start in de VS al het zesde seizoen van deze spin-off van NCIS, waarin een "Special Projects Team" vooral undercover de misdaad, vaak gelinkt aan militaire operaties, bestrijdt. De hoofdrollen worden vertolkt door rapper LL Cool J en Chris O’Donnell, die in 1992 een Golden Globe-nominatie kreeg voor zijn rol in "Scent of a woman". Maar de grapjes, die komen dus van Hetty. Zoals "I ruled Nicaragua once for 72 hours. Don’t ask.", (When will I be back?) "When the job's done!" of, (So you used us to do your leg work) “You have longer legs.”

Die laatste opmerking heeft alles te maken met haar lengte. Hunt is namelijk 1 meter 45 groot. Die lengte kwam haar perfect van pas voor haar rol als Billy Kwan in "The year of the living dangerously", een rol die haar begin jaren 80 een Oscar voor beste bijrol opleverde. Aan USA Today vertelde ze later: "Ik wist niets van film maken toen. Zelfs niet of de camera wel of niet draaide."

Maar haar lengte was niet altijd een voordeel. "Toen ik opgroeide, vooral in mijn puberteit, voelde ik me zo ellendig omdat ik zoveel plagerijen en gemeenheid uitlokte bij mijn leeftijdsgenoten. Maar tegenwoordig, dankzij Hetty, vinden sommige tieners het cool wat Hetty doet en wat Linda Hunt doet. Prachtig", aldus de actrice op nieuwswebsite The Daily Beast in 2011.

"Mensen houden van de combinatie van de underdog, die ik ben omdat ik klein van gestalte ben, en de enorme autoriteit die ik uitstraal. Die tweedeling intrigeert hen."

Haar filmcarrière liep nochtans niet over rozen: "Ik kreeg heel wat vervelend filmwerk aangeboden, vooral kinder- en familiefilms, waarbij ik me eigenlijk niet goed voelde. Het leek zo van: "Vraag Linda maar, die neemt alles aan.""

Maar met Hetty voelt het blijkbaar weer goed aan, zo vertelde ze aan USA Today: "Ze heeft iets gestoord dat al een hele tijd meegaat. Zo iemand creëren, ja, ze is toch een van mijn favoriete rollen ooit geworden."

lees ook