"Federale onderhandelaars willen dinsdagnacht tot finish gaan"

Vandaag onderhandelen de federale gesprekspartners over de pensioenmaatregel. Morgen zou dan de begroting aan bod komen, het laatste luik van een nieuw regeerakkoord. "In de nacht van dinsdag op woensdag willen de onderhandelaars tot de finish gaan", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant in "De Ochtend".

Vandaag wordt er onderhandeld over de pensioenen, de sociale zekerheid en fiscaliteit. Gisteravond is er alvast een akkoord bereikt over de luiken werk en economie. De onderhandelaars zaten toen voor de eerste keer in anderhalve week opnieuw samen. Daarvoor waren er vooral contacten tussen de N-VA, CD&V, Open VLD en MR afzonderlijk.

"Tegen het weekend de ministerportefeuilles"

"Woensdagmorgen zou er een regeerakkoord moeten zijn", zegt Vansevenant. Dan zijn er nog een paar dagen nodig om alles in teksten neer te schrijven en nog eens te kijken naar de hoofdstukken die niet over de begroting gaan. Tegen het weekend zou dan de verdeling van de bevoegdheden van de ministerportefeuilles er moeten komen.

"De tijd begint te dringen, er zijn een aantal deadlines die alsmaar dichterbij komen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) moet op 10 oktober op economische missie naar de Antwerpse zusterstad Shangai en op 14 oktober is er de opening van de Kamer met de federale beleidsverklaring. Maar de meest dwingende deadline is wellicht 15 oktober, dan wil Europa namelijk de begroting van ons land", aldus Vansevanant.