"VS en Rusland hebben nieuwe start nodig"

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov hebben de relaties tussen zijn land en de Verenigde Staten nood aan "een nieuwe start". Lavrov lijkt bereid om een uitweg te zoeken uit de huidige conflicten.
AP2014

Lavrov deed zijn uitspraken op de Russische televisie. "Er is nu nood aan een wat de Amerikanen een 'reset' zullen noemen. Waarschijnlijk kan dit het best omschreven worden als een reset 2.0", zei Lavrov.

De minister leek zo te verwijzen naar de "reset" die zijn vroegere Amerikaanse collega Hillary Clinton aankondigde nadat VS-president Barack Obama begin 2009 aan de macht was gekomen. Die "reset" maakte toen een einde aan de spanningen van na de oorlog in Georgië in 2008 en de Amerikaanse inval in Irak, maar werd inmiddels overschaduwd door nieuwe conflicten tussen de VS en Rusland inzake Syrië, Iran en Oekraïne.

Lavrov hoopt nu een einde te maken aan de economische en diplomatieke sancties over en weer die er zijn gekomen nadat de VS en de Europese Unie scherp reageerden om de bezetting van het Oekraïense schiereiland Krim en de steun van Moskou aan de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne.

Neemt Moskou toch gas terug?

Lavrov is een doorwinterd topdiplomaat naar wie internationaal, maar ook in het Kremlin, geluisterd wordt. Dat hij nu plots opnieuw verzoenende taal tegenover het Westen spreekt, heeft ook vele redenen.

Zo kunnen de westerse sancties Rusland wel degelijk erg raken, zeker nu die alsmaar zwaarder worden. Bovendien was de Russische economische groei ook al aan het terugvallen voor de crisis eind vorig jaar begon in Oekraïne. Rusland heeft in de huidige crisis ook niet echt veel steun gekregen van de traditionele bondgenoot China dat in de kwestie Oekraïne veelal de tanden op elkaar heeft gehouden. Ook elders in de wereld lijkt het Kremlin niet echt veel vrienden meer te hebben.

Moskou kan er ook niet omheen dat de veiligheidssituatie in de wereld de voorbije maanden fors verslechterd is, onder meer wegens de opkomst van de extremistische terreurgroep Islamitische Staat die op termijn ook een potentieel gevaar voor Rusland kan worden, zeker in Tsjetsjenië en in Centraal-Azië.