Bomaanslag doodt 15 sjiitische Hawthi's in Jemen

In Jemen zijn tientallen doden gevallen bij twee aanslagen tegen strijders van de sjiitische Hawthi-minderheid. De spanningen in Jemen zijn de voorbije dagen opnieuw fors toegenomen.
THE ASSOCIATED PRESS2014

Volgens lokale bronnen is een zelfmoordterrorist met een bomauto ingereden op een ziekenhuis in de stad Maarib dat  door de sjiitische Hawthi-militie werd gebruikt als basis. Daarbij zouden minstens 15 Hawthi's gedood zijn. Bij een aanslag meer naar het zuiden zouden nog eens vijf Hawthi's omgekomen zijn.

De aanslagen zijn opgeëist door de terreurgroep al-Qaeda die erg actief is in Jemen in het zuiden van het Arabische Schiereiland. Die terreurgroep vecht al jaren tegen de Jemenitische regering, maar heeft sinds kort de Hawthi's in het vizier.

Milities van de Hawthi's hebben eerder deze maand grote delen van de hoofdstad Sanaa ingenomen, ondanks een vredesakkoord met de huidige regering.

Instabiliteit in Jemen is een kopzorg voor buurland Saudi-Arabië, maar ook voor de internationale gemeenschap en dat wegens de belangrijkste zeeroutes via de Rode Zee naar het Suezkanaal.

Hawthi's of zayditische sjiieten

De Hawthi's zijn genoemd naar de stam van hun leider en wonen vooral in het noorden van Jemen. Ze vormen ongeveer 30% van de bevolking van Jemen en behoren tot de "vijver sjiieten", een tak van de sjiieten die tot de vijfde imam na Imam Ali, de stichter van het sjiisme, erkent.

Duizend jaar lang regeerden de zaydieten over Jemen tot de revolutie die in 1962 het koninkrijk omver gooide na een bloedige staatsgreep en burgeroorlog. De Hawthi voelen zich sindsdien gediscrimineerd door de soennitische meerderheid en worden nu vooral geviseerd door extremistische groepen zoals al-Qaeda die de sjiieten als "afvalligen" beschouwen..