Boston ontdekt tijdcapsule uit 1901 in leeuwenbeeld

Opwinding in Boston: bij restauratiewerken aan een oud standbeeld van een leeuw dat al meer dan een eeuw het Old State House siert, hebben de autoriteiten een tijdcapsule uit 1901 ontdekt. Het ding is gemaakt van koper en zit in de kop van het dier verstopt.

Het Old State House is een gebouw uit baksteen dat ruim 300 jaar geleden in Boston in de VS werd neergezet. Het vormde het decor voor het voorlezen van de Declaration of Independence in 1776 en was tevens de eerste zetel van de regering van de staat Massachusetts. Vandaag is het vooral een toeristische trekpleister.

In 1901 werden twee standbeelden bovenop de façade van het gebouw geplaatst: één in de vorm van een eenhoorn, een ander in de vorm van een leeuw.

Al jaren wil de legende dat in de kop van dat laatste beeld een tijdcapsule verborgen zit. Recent werd het voor restauratiewerken naar beneden gehaald en onderzocht. Wat blijkt? De legende klopt: een scan heeft uitgewezen dat het hoofd wel degelijk een koperen object in de vorm van een schoenendoes bevat. Een artikel uit de Boston Daily Globe van 24 februari 1901 bevestigt het verhaal.

Nieuwe tijdcapsule

De autoriteiten van Boston gaan nu na hoe ze de tijdcapsule uit het standbeeld kunnen verwijderen zonder het te beschadigen. Het is niet duidelijk wat destijds in de tijdcapsule is gestopt.

Vooraleer het standbeeld nadien weer op het gebouw te zetten, zal een nieuwe tijdcapsule in het dier worden geplaatst. De stad bevraagt momenteel haar inwoners via Twitter om na te gaan welke 21e-eeuwse objecten voor het nageslacht moeten worden bewaard.

imago stock&people

lees ook