Brede kloof tussen rechts en links in Vlaamse politiek

De Vlaamse oppositie blijft inhakken op de besparingspolitiek van de Vlaamse regering, maar de meerderheidspartijen houden vol dat besparen nodig is om in een tweede fase weer perspectief te geven aan de bevolking. Tijdens het debat tussen de Vlaamse fractievoorzitters in "De zevende dag" bleek een gapende kloof tussen rechts en links.

Deze week is al op het scherp van de snee gedebatteerd in het Vlaams Parlement naar aanleiding van de Septemberverklaring, en vanmorgen deden de fractievoorzitter die clash der ideeën nog eens over in "De zevende dag".

Meerderheid en oppositie staan lijnrecht tegenover elkaar. "We moeten orde op zaken stellen voor we weer kunnen groeien", vertolkt Bart Tommelein (Open VLD) het bekende liberale adagium. Matthias Diependaele (N-VA) zit op dezelfde lijn: "De doelstelling is om weer perspectief te creëren."

Dat vindt ook Koen Van den Heuvel (CD&V), die er vooral de nadruk op probeert te leggen dat iedereen een bijdrage gaat betalen, "de overheid in eerste instantie". Hij legt ook de nadruk op de geplande investeringen in welzijn en scholenbouw, niet toevallig twee beleidsdomeinen waarvoor CD&V-ministers verantwoordelijk zijn.

"Elke kermis is een geseling waard", beaamt Bjorn Rzoska (Groen). "Ik zie de geseling, maar ik zie de kermis niet." Die kermis is voor hem het perspectief op de toekomst. Hij vindt dat de meerderheid een sociale en een ecologische factuur naar de toekomst doorschuift.

John Crombez (SP.A) kijkt in de eerste plaats naar de sociale gevolgen van de regeringspolitiek. "De keuzes die ze maken, zijn zeer unfair", vindt hij. "We hebben nog nooit zo'n grote begroting gehad, nog nooit zo veel bevoegdheden gehad", zegt Crombez. Volgens hem luidt het enige antwoord: "Beste mensen, we gaan uw facturen verhogen."

Wat is het alternatief?

De discussie spitste zich toe op enkele concrete thema's: de zorgverzekering die stijgt, de verhoging van het kindergeld die tijdelijk wordt ingehouden of de maatregelen bij onderwijs. De oppositie probeert aan te tonen dat de politiek van Bourgeois I leidt tot een kil Vlaanderen.

De meerderheid reageert als door een vlieg gestoken. "Dit is een Vlaanderen waar we samen de verantwoordelijkheid opnemen om geen schulden naar de toekomst door te schuiven", zegt Matthias Diependaele.

Tommelein verwijt vooral de socialisten dat ze "alles willen laten zoals het is". Het gevolg volgens hem: hogere belastingen.

"Er is een pril herstel, zorg ervoor dat je dat niet knakt." Crombez denkt aan zijn kiezers, die vaak uit de minder begoede milieus komen. Zo stelt hij voor om de zorgverzekering inkomensafhankelijk te maken zodat de sterkste schouders daar de zwaarste lasten dragen. De meerderheid zweert bij het "verzekeringsprincipe", en volgens Koen Van den Heuvel betekent dat "iedereen betaalt evenveel".

Het debat bleef grotendeels bij een heen en weer roepen tussen twee kampen die allebei overtuigd zijn van het eigen grote gelijk, maar niet echt naar elkaar luisteren. Tom Van Grieken, de aankomende voorzitter van Vlaams Belang, probeerde de meerderheid op zijn eigen manier aan te vallen, maar kwam niet veel verder dan een uithaal naar de dure "integratie-industrie" en de "transferts naar Wallonië".