FBI en NSA bijten tanden stuk op iPhone 6

Eigenaars van de nieuwe iPhone 6 mogen op hun beide oren slapen: hun smartphone is zo goed beveiligd dat zelfs Amerikaanse veiligheidsdiensten als de FBI en de NSA machteloos staan. Dat blijkt uit een persconferentie die FBI-directeur James Comey heeft gegeven.

Dat Amerikaanse inlichtingendiensten de voorbije jaren op grote schaal regeringsleiders en gewone mensen wereldwijd hebben afgeluisterd, is na de onthullingen van klokkenluiders als Edward Snowden en Chelsea Manning geen geheim meer.

Onder meer om nieuwe afluisterschandalen ter vermijden, heeft Apple de nieuwste iPhone een nieuw en uiterst performant beveiligingssysteem meegegeven. De nieuwe technologie werkt zo goed dat zelfs de FBI en de NSA grote moeite hebben om in de toestellen in te breken. Zo zou het hen tot 5,5 jaar tijd kosten om een wachtwoord van 6 karakters te kraken.

China en Europa

Op een persconferentie afgelopen week heeft FBI-directeur James Comey forse kritiek geuit op de beveiliging van de iPhone 6. "Het baart me vooral zorgen dat deze bedrijven producten in de markt zetten die mensen toelaten zich buiten de wet te houden", zei hij.

Hij verwees onder meer naar ontvoeringszaken die tot op heden geregeld konden worden opgelost door smartphones te kraken. De veiligheidsdiensten vrezen dat de iPhone 6 terroristische organisaties, dictators en criminelen vrij spel geeft.

Apple heeft nog niet officieel gereageerd. Officieus klinkt het wel dat de Amerikaanse veiligheidsdiensten deze strengere beveiliging zelf hebben uitgelokt door hun afluisterpraktijken. Vooral in China en Europa zouden veel consumenten hierdoor Amerikaanse technologie wantrouwen. Een betere beveiliging was daarom nodig om hun vertrouwen terug te winnen.