Gaat Barco de defensieafdeling verkopen?

De beeldvormingsgroep Barco uit Kortrijk zou op het punt staan om de defensieafdeling te verkopen aan een Amerikaanse industriële groep. Dat is niet helemaal onverwacht.

Het nieuws werd vanavond gebracht op de website van de krant De Tijd. Die heeft van goed ingelichte bronnen vernomen dat Barco over enkele dagen de verkoop zal bekendmaken.

Wie de koper wordt, is nog niet duidelijk, maar het zou gaan om een Amerikaanse industriële groep. Echt verrassend is het nieuws ook niet, want CEO Eric Van Zele overweegt al jaren om de defensiepoot te verkopen om het bedrijf te richten op de kernactiviteiten zoals de projectieafdeling en medische beeldvorming. De defensietak van Barco is ook een relatief kleine speler die sterke concurrentie ondervindt van Amerikaanse rivalen.

Volgens De Tijd zou ook de Vlaamse overheid de verkoop niet ongenegen zijn. De militairen contracten van Barco zouden de Vlaamse regering al een tijdje storen.

Barco maakt geen wapens, maar wel beeldschermen en visualisatiesystemen voor vliegtuigen, luchtverkeersleiders en dus ook voor militaire toepassingen. De omzet van die defensie- en luchtvaarttak zou vorig jaar overigens gedaald zijn van 167,3 naar 149,7 miljoen euro. Dat is goed voor 13% van de omzet van Barco tegenover 44% voor de projectietak en 17% voor de groeiende health care-afdeling.