Jazzcafé De Muze in Antwerpen dicht door financiële problemen

Het heel bekende jazzcafé De Muze in het historische stadscentrum van Antwerpen moet door financiële problemen sluiten. Daarover verschenen berichten op sociale media, die bevestigd worden door de zaakvoerder. Zondag wordt afgesloten met een groots feest.

"Er is weinig aan te doen. Ik heb het 50 jaar volgehouden, maar de kosten lopen te hoog op. In de zomermaanden was er weinig volk. Als je de kosten dan niet kunt betalen, zit je met intresten, krijg je problemen met RSZ en btw en deurwaarders", zegt zaakvoerder Jan Van Den Braak van de bekende verzamelplek voor kunstenaars. Hij bevestigt dat voor het faillissement een curator werd aangesteld: "Morgen worden koffiemachine, computer en alles opgehaald om openbaar verkocht te worden".

Maar het café gaat niet dicht zonder een groot feest: "Iedereen is vandaag uitgenodigd om mee een hoop muziek te maken. De muzikanten verzorgen zo mijn laatste wens. Ik ben wel kapot."

Het is erg onduidelijk wat er voort met het café in het zestiende-eeuwse pand zal gebeuren. Alleszins wil Van Den Braak dat het café, bekend vanwege zijn schaars verlichte interieur met onder meer treinbanken, dat het artistieke karakter blijft. "Alleen maar met mijn toelating mag "De Muze" voort blijven gaan. Ik wil geen horecaman die er enkel bier wil verkopen. Cultuur moet er kunnen blijven."

De Muze werd in oktober 1964 geopend door Kortrijkzanen Walter Lasselis en Tone Pauwels. In 1965 trad folkmuzikant Ferre Grignard (foto) wekelijks op in De Muze en zijn eerste plaat werd er opgenomen. Ook jazzmuzikanten John Lee Hooker, Dexter Gordon en Archie Shepp passeerden er de revue. In 1967 vernielde een brand de eerste en tweede verdieping van het pand. Academiestudent en barman Jan Van Den Braak nam de zaak over en was tot nu toe de uitbater.