Nederland trekt paspoorten 49 jihadgangers in

De Nederlandse autoriteiten hebben tot nu toe van 41 mensen het paspoort afgenomen om te verhinderen dat ze zouden afreizen naar strijdgebied in Syrië of Irak. Dat gebeurde soms in een half uur tijd, onder meer door de marechaussee op Schiphol. Dat maakte de Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten bekend in het tv-programma WNL. Ook is van acht mensen die al in het strijdgebied zitten, het paspoort ingetrokken.

De paspoorten van potentiële jihadgangers kunnen worden afgenomen doordat de veiligheidsdiensten deze personen in beeld hebben, aldus de minister. Het kabinet wil voorkomen dat mensen weggaan, omdat ze een groot risico vormen als ze terugkomen in Nederland. "Ze hebben getraind en gevochten", zei Opstelten. Tot nu zijn ongeveer 140 mensen uitgereisd, zei hij. Onder hen zijn 40 vrouwen.

Van acht Nederlanders die al in Syrië of Irak zitten, is het paspoort ingetrokken. Onder hen is de man die afgelopen week het filmpje maakte waarin hij oproept tot een daad tegen Nederland, stelt een woordvoerder van Justitie. Als zij zouden terugkomen naar Nederland, worden ze meteen opgepakt.

Voort zei Opstelten dat er inmiddels 30 strafrechtelijke onderzoeken in gang zijn gezet in verband met jihadisme. Het gaat onder meer om mensen die verdacht worden van opruiing, van rekrutering van mensen voor de strijd, maar ook om personen die van plan zouden zijn terroristische daden te plegen. Een aantal van de verdachten is opgepakt.