Rechts herovert meerderheid in de Franse Senaat

In Frankrijk heeft de socialistische partij van president François Hollande opnieuw een verkiezingsnederlaag geleden. Links verliest nu de controle over de Senaat.

Voor de volledige uitslag van de senaatsverkiezingen is het wachten tot morgenochtend, want de resultaten uit de overzeese gebieden moeten nog binnenkomen. Senatoren in Frankrijk zijn voor zes jaar verkozen, maar om de drie jaar wordt de helft van de instelling verkozen.

De rechtse oppositie had het makkelijk, want ze moest slechts zeven zetels binnen om de linkse meerderheid in de Senaat te breken. Dat is nu zeker het geval.

De rechtse UMP van ex-president Nicolas Sarkozy profiteert van de historisch lage populariteit van de linkse president Hollande en de economische malaise. Onlangs heeft Sarkozy zich opnieuw opgeworpen als leider en als tegenkandidaat voor Hollande bij de volgende presidentsverkiezingen. Bovendien heeft het extreemrechtse Front National nu ook voor het eerst twee verkozenen in de Franse Senaat.

De PS van Hollande controleert nog altijd de Assemblée of de Kamer, waar de wetten worden gestemd, maar de nieuwe rechtse meerderheid in de Senaat kan het beleid van Hollande wel fors tegenwerken.

Bovendien is de voorzitter van de Senaat volgens de grondwet de opvolger van de president als deze mocht overlijden of om één of andere ontslag zou nemen.