Syrische rebellen van Nusrat bedreigen het Westen

In Syrië heeft de leider van het extremistische moslimfront Jabhat al-Nusrat gedreigd met geweld tegen de inwoners van het Westen. Nusrat, de Syrische vleugel van al-Qaeda, is boos nadat de VS luchtaanvallen op de groep heeft uitgevoerd.
AP2013

De voorbije dagen hebben Amerikaanse en Arabische vliegtuigen bombardementen uitgevoerd op extremistische moslimgroepen in Syrië. Het gaat dan vooral om de beruchte terreurgroep Islamitische Staat die ook in Irak actief is.

In het begin van de luchtcampagne zijn echter ook doelwitten van het Nusrat-front, een filiaal van de terreurgroep al-Qaeda, gebombardeerd evenals de Khorasan Group. Die laatste bestaat uit vrijwilligers van al-Qaeda die in Syrië onderdak hebben gekregen van Nusrat.

De leider van Nusrat, Abu Mohammed al-Julani, heeft nu gedreigd met geweld, niet enkel tegen de leiders van de westerse landen, maar ook tegen hun inwoners. Dat is een nauwelijks verholen dreiging met terreur. In een video dreigt al-Nusrat bovendien met repressailles overal ter wereld.

Echt verbazen doet dat niet, want volgens de VS-inlichtingendiensten hadden leden van de Khorasan Group al aanslagen voorbereid op doelwitten in het Westen.

Nusrat tegenover IS

Jabhat al-Nusrat of het Reddingsfront werd enkele jaren geleden opgericht en heeft tal van moslimrebellengroepen in Syrië gebundeld. Zo is al-Nusrat uitgegroeid tot een van de belangrijkste rebellengroepen tegen het alawitisch-sjiitische regime van president Bashar al-Assad.

Tegelijk wil het soennitische Nusrat een erg strikte vorm van de islam opleggen aan Syrië en de groep heeft de leidende rol van al-Qaeda aanvaard, ook nadat andere extremistische groepen de kant van de nieuwe "Islamitische Staat" hadden gekozen. Op de grond zijn de milities van al-Nusrat en IS onderling ook in gevechten verwikkeld geraakt.