Traangas en beloften tegen betogers in Hongkong

In de Zuid-Chinese autonome regio Hongkong heeft leider Leung Chun-ying een hervorming van de kieswet in het vooruitzicht gesteld. Tegelijk heeft de politie vanavond traangas ingezet om het studentenprotest uiteen te jagen.

Sinds vrijdagavond houden duizenden studenten de regeringswijk in Hongkong bezet, maar het protest heeft zich sindsdien uitgebreid tot Admiralty, vlak naast het financiële centrum Central in Hongkong. Dat is niet enkel een probleem voor de lokale overheid, maar ook voor de grote banken en ondernemingen die daar gevestigd zijn. 

Vanavond heeft de politie dan getracht om de menigte uiteen te jagen met traangasgranaten. De politie dreigt nu met "hardere maatregelen" om het democratisch protest te beëindigen. Eerder zijn 78 manifestanten opgepakt, sommigen brutaal, maar dat heeft de massa andere demonstranten niet kunnen bedaren.

Het protest is vorige week begonnen toen studenten van de universiteiten en hogescholen in Hongkong de lessen boycotten, maar is nu overgeslagen naar andere delen van de bevolking. 

Het gaat om het zwaarste volksprotest sinds China in 1997 van Groot-Brittannië de controle kreeg over de voormalige kroonkolonie. De Chinese communistische regering heeft het protest in Hongkong veroordeeld, maar wijdt daar verder niet over uit.

Tienduizenden jonge betogers houden sinds gisteren de regeringsgebouwen in Hongkong bezet. "Er wordt geschat dat momenteel zo’n 50.000 mensen aanwezig zijn op de sit-in", schrijft de Vlaming Sam Bekemans op zijn blog. Bekemans woont in Hongkong.

Topman van Hongkong belooft hervormingen

Eerder op de dag had Leung Chun-ying (foto), de leider van Hongkong, de betogers eeen hervorming van de kieswet aangeboden. Op die manier probeert Leung de protestbeweging binnen de perken te houden.

Wat die hervormingen dan moeten zijn, zei Leung er niet bij en ook over een tijdsschema wil hij niets kwijt. Wel riep hij de betogers om om hun "illegale protestbetogingen" te staken. 

De betogers eisen vooral dat ze in 2017 vrij een nieuwe leider kunnen kiezen, terwijl China net wil dat Hongkong kiest uit een groep kandidaten die vooraf zijn goedgekeurd door Peking.

Leung zelf is weinig populair in Hongkong en wordt beschouwd als een marionet van het regime in Peking. In Hongkong zelf is er geen communistisch bewind, maar Peking duidt wel in samenspraak met de belangrijkste zakenlui de toplui van de regio aan.

AP2014