Vermoedelijk 30 doden na vulkaanuitbarsting in Japan

Reddingswerkers hebben de lichamen van 30 wandelaars aangetroffen in de buurt van de piek van de vulkaan Ontake. Die is gisteren plots in alle hevigheid uitgebarsten. Een 250-tal wandelaars in het gebied werden verrast door het natuurgeweld, en 30 onder hen hebben het naar alle waarschijnlijkheid niet overleefd.

Voor een officiële bevestiging van het overlijden van de 30 wandelaars is het wachten op een dokter. In Japan moet het overlijden altijd door een dokter worden bevestigd.

De lichamen van de wandelaars zijn gevonden op een hoogte van meer dan 3.000 meter, niet ver van de piek van de Ontake. De slachtoffers ademden niet langer en zijn wellicht overleden door een hartstilstand.

De vulkaan barstte gisteren totaal onverwacht uit en spuwde wolken van as en rotsen zo'n 3 kilometer de lucht in. Japan is een vulkanisch erg actief gebied, maar sinds 1991 waren er geen dodelijke slachtoffers meer gevallen door een vulkaanuitbarsting. Toen vielen er 43 doden door een zogenoemde pyroclastische stroom van heet gas en rotsen uit de vulkaan Unzen.