Wie is de illustere cliënt van Sherlock Holmes?

In Londen is vanaf volgende maand het originele manuscript van "The adventures of the illustrious client" van Sir Arthur Conan Doyle te zien in een tentoonstelling in het Museum of Londen. Het is de eerste keer sinds de beroemde detectiveschrijver het verhaal in 1924 neerpende, dat het grote publiek een blik op het manuscript kan werpen.
AP1922
Sir Arthur Conan Doyle.

"The adventures of the illustrious client" verscheen in 1927, drie jaar nadat Conan Doyle het verhaal had geschreven. In het boek redt zijn al even beroemde geesteskind Sherlock Holmes een Engelse vrouw van een potentieel dodelijk huwelijk. Het werk maakte destijds deel uit van de laatste Holmescompilatie met 12 kortverhalen.

Na de dood van de auteur in 1930 ging het manuscript over in handen van zijn dochter Dame Jean Conan Doyle. Zij stierf in 1997 op 84-jarige leeftijd. In haar testament liet ze het aan "de Schotse natie" na. Toch bleef het jarenlang in de kluizen van de Coutts bank in Londen liggen terwijl verschillende Schotse museums streden om het te mogen tentoonstellen.

National Library of Scotland

Vandaag is het manuscript officieel het eigendom van de National Library of Scotland. Die leent het nu uit voor een tentoonstelling over Sir Arthur Conan Doyle in het Museum of Londen. Daar is het vanaf volgende maand te zien en dit voor het eerst.

Opmerkelijk: de ware identiteit van de "illustere cliënt" wordt in het verhaal nergens verklapt. Mogelijk kan het originele manuscript bezoekers wél op het juiste spoor zetten.