Zwaar beveiligde Gay Pride in Belgrado

In de Servische hoofdstad Belgrado trok vanmiddag onder zware politiebegeleiding de Gay Pride door de straten. De voorbije jaren mocht de optocht, die ijvert voor gelijke rechten voor homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen, niet doorgaan omdat hij in 2010 ontsierd werd door zware rellen met tegenstanders. Duizenden politieagenten begeleiden de manifestatie.

Pas gisteravond besliste de regering officieel dat de optocht mocht doorgaan. Net daarvoor demonstreerden enkele duizenden tegenstanders van de manifestatie, omdat die homoseksualiteit zou promoten.

"Ik voel me geweldig. Onze inspanningen van de voorbije jaren hebben hun vruchten afgeworpen", reageerde organisator Boban Stojanovic.

Servië onderhandelt met de Europese Unie over lidmaatschap, en de EU zou het laten doorgaan van de Gay Pride als een test zien voor de toewijding van Servië aan de verdediging van de mensenrechten. "Ik ben trots op de inwoners van Belgrado en op de andere Serviërs", zei premier Aleksander Vucic. "We deden dit niet voor de EU maar uit respect voor de grondwet en alle burgers, hoe hard het ook mag botsen met onze persoonlijke visie."

Er werden een paar kleinere incidenten gemeld, maar die waren niet te vergelijken met de rellen van vier jaar geleden, toen tientallen mensen gewond raakten en verschillende winkels en bussen gemolesteerd werden.