"Schande dat koning zich aan jagen waagt"

GAIA neemt koning Filip onder vuur voor zijn plannen om op zijn domein in de Ardennen 90 hinden te schieten. De koning zou daarvoor de toestemming van de Waalse overheid hebben gekregen, gisteren zou hij al een verkennend bezoek aan een wapenhandelaar in Brussel hebben gebracht. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Gisteren werd de vorst gefotografeerd bij een bezoek aan de Brusselse wapenhandelaar Binet. Filip bereidt zich volop voor op het jachtseizoen. In de tweede helft van oktober zouden er op zijn domein in Ciergnon verschillende jachtpartijen op het programma staan. Onder meer prins Lorenz en prins Amedeo, respectievelijk de man en zoon van prinses Astrid, zouden daar aan deelnemen.

GAIA steigert bij de plannen van de vorst om 90 hinden te schieten. "Jagen is een vorm van geweld, waarvan weerloze dieren het slachtoffer zijn", reageert Michel Vandenbosch van GAIA. "Het is een schande dat een koning zich daaraan waagt."

Natuurbehoud

De koning verdedigt zich tegen de kritiek van de dierenrechtenorganisatie door te stellen dat hij moet jagen "om het wildbestand in de Waalse bossen in evenwicht te houden". Daarvoor kreeg hij ook de toestemming van het Waalse agentschap Natuur en Bos. Op het aantal moeflons (wilde schapen, red.) en everzwijnen staan geen beperkingen.

"Natuurbehoud? Wat een drogreden!", klinkt het bij Vandenbosch. "Als een koning de administratie vraagt of hij mag jagen op zijn domein: wie gaat dat weigeren? Ik kan me nochtans moeilijk inbeelden dat er in Ciergnon een onwaarschijnlijke overpopulatie van hinden of reeën is."

Meest gelezen