Een op de drie Belgen kampt met emotionele problemen

Een op de drie Belgen kampt met emotionele problemen. Dat blijkt uit de eerste cijfers van de laatste Nationale Gezondheidsenquête. Het gaat vooral om niet kunnen slapen door grote zorgen, zich gestresseerd of angstig voelen of gedeprimeerd zijn.

Het aantal mensen met emotionele problemen is volgens de cijfers de afgelopen jaren ook sterk gestegen. Ook bij jongeren onder de 24 jaar. Zo kampt een op de tien mensen met angststoornissen. Een op de vijf vrouwen gebruikt slaap- en kalmeringsmiddelen of antidepressiva. Bij de groep jonge vrouwen (15-24 jaar) is de stijging van de emotionele problemen het sterkst.

Ontslagnemend federaal minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) noemt die toename verontrustend. "We moeten de inspanningen op dat terrein voortzetten", zegt ze.

Daarnaast zegt een op de vier last te hebben van chronische gezondheidsproblemen. De meest voorkomende aandoeningen zijn lage rugproblemen, artrose, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Het aantal Belgen met hoge bloeddruk, artrose en diabetes is tussen 1997 en 2013 ook sterk toegenomen.

Ondanks die cijfers vinden bijna vier op de vijf landgenoten dat ze in goede gezondheid verkeren

De Nationale Gezondheidsenquête wordt uitgevoerd in opdracht van de verschillende ministers van Volksgezondheid. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) ondervroeg vorig jaar bijna 11.000 inwoners van ons land over hun gezondheid. De resultaten van deze grootschalige enquête moeten politici helpen het gezondheidsbeleid bij te sturen.

De resultaten kunt u hier bekijken.

Meest gelezen