Waarom heeft dame juist een hermelijn op schoot?

Leonardo da Vinci heeft zijn bekende werk "De dame met de hermelijn" niet een of twee, maar zelfs drie keer geschilderd, weliswaar steeds op hetzelfde canvas. De hermelijn die zo opvallend aanwezig is, was er nog niet in de eerste versie. In de tweede schilderde De Vinci dan weer een ander knaagdier.

Da Vinci schilderde "De dame met de hermelijn", één van zijn vier vrouwenportretten, in 1490. Het hangt in de Poolse stad Krakau.

De Franse wetenschapper Pascal Cotte heeft het 500 jaar oude schilderij drie jaar lang scrupuleus onderzocht. Hij maakte gebruik van de nieuwe LAM-technologie (Layer Amplification Method). "De techniek stelde me in staat om het schilderij als het ware laag per laag te pellen, zoals een ajuin", zegt Cotte aan de BBC. Zo werd duidelijk dat Da Vinci drie versies maakte op hetzelfde canvas.

De dame op het schilderij is Cecilia Gallerani. Ze was de jonge maitresse van de Milanese hertog Ludovico Sforza, bijna twintig jaar lang broodheer van Da Vinci. Sforza's bijnaam was "de witte hermelijn".

Heeft de kunstenaar het diertje aan het portret toegevoegd als verwijzing naar Gallerani's geliefde? Had zij hem gevraagd om dat te doen, opdat het Milanese hof haar positie zou kennen? Overigens wordt de hermelijn in de schilderkunst soms ook opgevoerd als symbool voor reinheid.

Meest gelezen