"Ik zie geen enkel probleem voor Thyssen"

Karel De Gucht (Open VLD) denkt dat de hoorzitting in het Europees Parlement geen enkel probleem zal vormen voor toekomstig Europees commissaris Marianne Thyssen. De CD&V-politica komt beslagen op het ijs, meent De Gucht die overigens wel benadrukt dat er bij dergelijke hoorzittingen altijd wel iemand sneuvelt.

“Het zou mij verwonderen dat er niemand sneuvelt. Als je kijkt naar het verleden, dan gebeurt dat wellicht. Ik zal niet zeggen dat dat om het even wie kan zijn, er zijn ook lijstjes van wie het lastig kan krijgen", zegt De Gucht in "De Ochtend".

Voor de Belgische Eurocommissaris in spe, Marianne Thyssen, voorziet De Gucht geen problemen. “Het is iemand die jaren in het Europees Parlement heeft gezeten. Het is een verstandig iemand en het is ook een dossier waar je vooral spreekt over wat je benadering is ten opzichte van een sociaal Europa. Neen, ik zie daar geen enkel probleem.”

Dat Thyssen pas laat naar voren werd geschoven als de Belgische kandidaat zal haar geen parten spelen bij de hoorzitting, meent de liberaal. “In drie weken tijd kan je wel iets studeren, en voor Marianne Thyssen zal dat ook geen enkel probleem zijn."

"Er sneuvelt altijd iemand"

De Gucht is er echter van overtuigd dat niet alle kandidaat-commissarissen zonder kleerscheuren door de hoorzittingen geraken. "Je legt toch wel echt een examen af, maar het is een zeer goede test voor wat je achteraf te wachten staat in het Europees Parlement, wat geen gemakkelijk parlement is.”

“In de praktijk betekent dat dat er bij elke hearing wel al iemand gesneuveld is",leert de ervaring De Gucht. "Meneer Buttiglione herinnert u zich misschien nog, die Italiaan van de troepen van Berlusconi die tegenover de homo’s uitspraken had gedaan die onaanvaardbaar waren. De keer daarop was het mevrouw Jeleva, een Bulgaarse die het inhoudelijk niet echt beheerste, om het zacht uit te drukken, en wiens man ook in nogal onfrisse zaken zat. Er sneuvelt dus altijd wel iemand.”

“Het is meestal een mengeling van inhoudelijke elementen -die man of vrouw beheerst dat niet- en daarnaast ook politieke berekeningen", legt hij uit. "Je kan nu verwachten dat bijvoorbeeld de kandidaat uit Hongarije het lastig krijgt, omdat daar voor een stuk ook het proces gemaakt zal worden van premier Orban die zoals u weet zich soms nogal ondemocratisch opstelt naar de rechtstaat en dergelijke meer.”

Nog iemand om naar uit te kijken wordt de Britse kandidaat, Jonathan Hill. “Die is lobbyist geweest, en de Londense City ligt niet echt zo goed in het parlement, dus onrechtstreeks maakt men dan  ook het proces van die Londense City. Je weet dus nooit waarover het gaat, maar je stelt wel vast dat er altijd een wil is van het parlement om zich te tonen en te zeggen: “Die houden we tegen”.”

BELGA/WAEM