"Er wordt gespeeld met de gezondheid van mensen"

De Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten wil dat de overheid de opleidingen van voedingsconsulenten herbekijkt. Voedingsconsulenten, die maar een beperkte opleiding krijgen, hebben een beperkte kennis en dat kan gevaarlijk zijn, luidt het. Uit een undercoverreportage van het Eén-magazine "Volt" blijkt ook dat ze zich niet altijd aan de regels houden.
Tanja Callewaert van de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen en Diëtisten.

Diëtisten, die een hogeschoolopleiding van drie jaar volgen, krijgen de laatste jaren concurentie van gewichtsconsulenten, afslankconsulenten en voedingsconsulenten. Zij volgen een veel kortere opleiding, bijvoorbeeld 36 uur over een aantal weken verspreid. Gewichtsconsulent kan je ook worden door een thuiscursus te volgen.

Omdat ze een korte opleiding volgen, mogen de consulenten niet zomaar iedereen behandelen. Zo mogen afslankconsulenten enkel gezonde mensen helpen bij het vermageren. Iemand met een te hoge bloeddruk of een te hoge bloedsuikerspiegel zou moeten worden doorgestuurd naar een arts of een diëtist. Uit de reportage van "Volt" blijkt dat verschillende consulenten dat niet doen als de reporter vertelt over haar gezondheidsproblemen.

Er was ook een consulent die vertelde aan de undercoverjournaliste dat haar sessies zouden worden terugbetaald. Dat gebeurt enkel bij erkende diëtisten.

"Overheid moet duidelijke regels en wetten stellen"

"Ik vind dat er op deze manier gespeeld wordt met de gezondheid van mensen", reageerde diëtiste Tanja Callewaert in "Volt". "Wij krijgen dossiers van jonge pubermeisjes die aan de dialyse liggen vanwege een verkeerd proteïnedieet. Wij krijgen oudere mensen met osteoporose omdat ze al 20 jaar geen melk mogen drinken van hun afslankcoach. Nu hebben we weer een nieuw dossier binnen van iemand met een zwaar zenuwletsel als gevolg van een vitamine B-tekort."

Volgens Callewaert is het de verantwoordelijkheid van de overheid om actie te ondernemen. "Ze erkennen opleidingen die leiden tot een job die je niet mag uitvoeren. Deze mensen doen aan onwettige uitvoering van de geneeskunde. En daarvoor kunt u worden vervolgd. Zo simpel is het. De overheid moet duidelijke regels en wetten stellen."

Bekijk de reportage in "Volt":

Meest gelezen