Gatz: "VRT in de fout met steun aan ManiFiesta"

De openbare omroep is in de fout gegaan met de steun die Radio 2 heeft verleend aan het evenement ManiFiesta. Dat zei Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement. ManiFiesta werd georganiseerd door een aantal organisaties die gelinkt zijn aan de partij PVDA.

Het muziekfestival, dat eind september plaatsvond, was een initiatief van onder meer Geneeskunde voor het Volk en Solidair. Aanvankelijk kreeg het de steun van Radio 2, dat ook op de affiches vermeld stond. In juli bleek dat de band met de politieke partij de onpartijdigheid van de VRT in het gedrang zou kunnen brengen en werd de samenwerking stopgezet. Het drukwerk, met vermelding van Radio 2, was toen echter al klaar.

Sven Gatz werd vandaag over de kwestie ondervraagd door parlementsleden van verschillende partijen. "Dit is over de grens van wat neutraliteit zou moeten zijn", zei Bart Caron van Groen. "Ik kan dit onmogelijk aanvaarden als parlementslid", sprak Bart Tommelein (Open VLD). Het wordt volgens hem tijd dat de VRT beseft dat hij de grootste omroep van het land is. "Dit getuigt van een ongelooflijk amateuristische aanpak."

Volgens de minister geeft de VRT de fout zelf toe. "Van zodra bleek dat de onpartijdigheid in het gedrang kwam, is de samenwerkingsovereenkomst stopgezet", aldus Gatz. "Maar ik vind dat de VRT veel grondiger de achtergrond moet onderzoeken van de partners waarmee wordt samengewerkt (...) De VRT heeft me verzekerd dat wordt onderzocht hoe het intern goedkeuringssysteem kan worden verbeterd."

De organisatie is naar eigen zeggen verbaasd over de commotie. "ManiFiesta verrijkt het culturele leven van ons land. Het wordt net zoals veel andere evenementen georganiseerd door verenigingen met een andere achtergrond. We verstaan de commotie hierover in het Vlaams Parlement dan ook niet", reageert directeur Rik Vermeersch. "Of moeten we misschien de monoculturele visie aanvaarden die sommigen bij de N-VA voorstaan?"

Meest gelezen