Na ebola wacht West-Afrika nu hongersnood

In het spoor van de ergste ebola-epidemie ooit dreigen delen van West-Afrika nu door hongersnood te worden getroffen. Ook nu weer dreigen Guinee, Liberia en Sierra Leone het ergst te worden getroffen doordat boeren hun land niet kunnen bewerken en geen nieuwe gewassen kunnen inzaaien. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties heeft het nu al over schaarste.

"De honger zal doden al wie ebola heeft overleefd", zegt een rijst- en maniokboer in het noorden van Sierra Leone tegen het persagentschap Reuters. De 61-jarige man heeft zes kinderen en vier kleinkinderen en heeft naar eigen zeggen al drie familieleden verloren door ebola.

De officiële dodenteller van de ebola-epidemie staat nu al op 3.338. De meeste slachtoffers vallen in Guinee, Liberia en Sierra Leone, en vooral in de laatste twee landen is de ziekte nog verre van onder controle. Volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties is er nu al voedselschaarste.

Grenzen zijn gesloten, markten liggen stil, in sommige gebieden moeten mensen gedwongen binnenblijven. Boeren kunnen hun land niet bewerken en ook het vervoer van landbouwproducten komt in het gedrang. De angst voor het ebolavirus leidt soms tot paniek. En als er al voedsel is, stijgen de prijzen, net omwille van de schaarste.

Het Wereldvoedselprogramma stuurt nu al voedselhulp naar de drie zwaarste getroffen landen, maar die hulp schiet tekort. Tot half september was er 3.300 ton voedselhulp verdeeld aan zo'n 180.000 mensen.

Ironisch genoeg blijken de noodmaatregelen van de overheid in Liberia en Sierra Leone om mensen in gedwongen quarantaine te plaatsen de voedselschaarste net groter te maken. In Sierra Leone zijn vijf van de veertien provincies in gedwongen quarantaine geplaatst: een drastische maatregel om de verdere verspreiding van ebola tegen te gaan en om tot nu toe onbekende besmettingshaarden te kunnen opsporen. 

THE ASSOCIATED PRESS2014

Ahmed Nanoh, het hoofd van de Sierra Leoonse landbouworganisatie, wil dat de regering de quarantainemaatregelen afzwakt. "Boeren die onder normale omstandigheden 10 hectare bewerken, kunnen nu met moeite twee hectare bewerken", zegt Nanoh. Zo'n 65 procent van de bevolking in Sierra Leone leeft van de landbouw.

In Liberia is de toestand zo mogelijk nog erger. Daar dreigt de economie te krimpen met 2,1 procent en kan de inflatie oplopen tot 13 procent. Ook hier hetzelfde probleem: schaarste en stijgende prijzen voor basisvoedsel.

AP2012